Gdzie dwóch się bije tam korzysta olej.

Niezależnie od tego jak bardzo przywiązujesz uwagę do zasad zdrowego odżywiania, na pewno sam nie raz zastanawiałeś się co jest lepsze: masło czy margaryna.

Niektórzy wybiorą masło, kierując się smakiem i skojarzeniami z tradycyjną kuchnią. Inni z powodów zdrowotnych (np. podwyższonego poziomu cholesterolu) wybierają, lub są zmuszeni wybierać margarynę.
A co z tradycyjnymi wypiekami? Coraz trudniej jest znaleźć w sklepie ciastka maślane wypiekane na maśle. Wynika to zwykle z ograniczenia kosztów produkcji. Niestety jednak tłuszcze utwardzone (czyli wszelkie margaryny) bardzo zmieniają smak wypieków. Fani ciasta francuskiego od razu rozpoznają to przygotowane na margarynie - będzie bardziej twarde. Ciasta drożdżowe, serniki, babeczki, tarty... A co w sytuacji, kiedy ze względów zdrowotnych jednak musimy je ograniczać? Z pomocą przychodzą płynne tłuszcze roślinne. Olej rzepakowy jako jeden z nielicznych idealnie nadaje się do obróbki termicznej i ma bardzo dobre właściwości wypiekowe, a co równie ważne jego użycie nie wpłynie znacznie na zmianę walorów strukturalnych i smakowych ciasta.
Dlatego warto spróbować zamienić rodzaj tłuszczu w swoim ulubionym wypieku. Dowiedz się więcej na www.pokochajolejrzepakowy.eu


Ciasto marchewkowe:

2 jaja

200 g ksylitolu

150 ml oleju rzepakowego

200 g drobno startej marchewki

50 g posiekanych orzechów włoskich

200 g mąki orkiszowej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

opcjonalnie można dodać ananasa i wiórki kokosowe

Jajka ubić, dodać ksylitol i dalej ubijać do uzyskania puszystej masy.

Dodać olej i jeszcze chwilę mieszać całość.

Do powstałej masy dodać marchewkę i orzechy, wymieszać

Mąkę przesiać przez sito dodać do niej cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, połączyć składniki suche z jajkami i olejem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni ok. 90 min (blacha o średnicy ok 24cm).

www.pokochajolejrzepakowy.eu
FB: Miej więcej oleju w głowie

Znajdziesz nas w następujących miastach

Wszytkie prawa zastrzeżone. Copyright 2013r. Sztuka Jedzenia ©. sztukajedzenia.pl
Projekt i wykonanie: bluestudio.pl