Jak odpowiednio wykorzystać właściwości oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy utrzymuje świeżość dłużej niż inne tłuszcze, dzięki bardzo dobrej stabilności oksydacyjnej. Jest doskonałym tłuszczem do smażenia, pieczenia i sałatek.

Charakteryzuje się:

dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne zachodzące podczas smażenia;

dobrą stabilnością smaku i zapachu (brak negatywnych posmaków w trakcie smażenia);

mniejszą o 5%-10%, w porównaniu z innymi tłuszczami, kalorycznością spowodowaną łatwym odsączaniem oleju z produktu po smażeniu;

dobrymi właściwościami wypiekowymi – ciekły olej rzepakowy doskonale sprawdza się w ciastach typu biszkoptowo-tłuszczowego, np. można nim zastąpić masło w przygotowaniu popularnych muffinek;

dobrymi właściwościami emulgującymi – wykorzystanie w przygotowywaniu majonezów;

Ponadto rafinowany olej rzepakowy jest neutralny w smaku i zapachu, dlatego sprawdza się w wielu przytoczonych tu przykładach, od słodkich wypieków, przez smażenie do przygotowania majonezu.

Najprostszą i najlepszą metodą jest jednak jego zastosowanie na zimno, np. do przygotowania past do kanapek i dressingów do sałatek. Przykładem takiej pasty jest pesto, na które przepis znajdziecie poniżej. Zalecane spożycie oleju rzepakowego dziennie to 2 łyżki na osobę – taka ilość pokryje dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ALA z rodziny omega-3.

Z czym to się je?

Pesto z olejem rzepakowym:
Składniki:

100g rukoli lub więcej

50g orzechów nerkowca, orzechów włoskich lub pestek słonecznika

3 łyżki oleju rzepakowego

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

opcjonalnie: łyżeczka sera typu parmezan



Wykonanie
Wszystkie składniki miksujemy tak długo, aż uzyskają względnie gładką konsystencję (pestki lub orzechy mogą być wcześniej uprażone na suchej patelni). Gotowe.

Po więcej ciekawych informacji o oleju rzepakowym zapraszamy na
www.pokochajolejrzepakowy.eu
https://www.facebook.com/olejrzepakowy/

Znajdziesz nas w następujących miastach

Dietetyk we Wrocławiu Dietetyk w Warszawie catering dietetyczny Dieta z dostawą Wszytkie prawa zastrzeżone. Copyright 2013r. Sztuka Jedzenia ©. sztukajedzenia.pl
Projekt i wykonanie: bluestudio.pl